Tematyka kursu:

Nagranie szkolenia jest przeznaczone dla pacjentów borykających się z insulinoopornością oraz ich rodzin – wszystkich tych, którym insulinooporność nie jest obca i chcieliby poprawić jakość swojej diety i diety swoich najbliższych, a także zadbać o środowisko. 

Podczas warsztatu odbyła się cześć webinarowa dotycząca zagadnień związanych z insulinopornością, fleksitarianizmem, zasadami budowania zdrowych nawyków. Rozważymy suplementację określonymi składnikami pokarmowymi. 

W części warsztatowej będziemy pracować na przykładowych posiłkach i modyfikować je tak, by jak najbardziej odzwierciedlały zalecenia żywieniowe diety fleksitariańskiej w insulinooporności. Nauczymy się, m.in.:

 – jak prawidłowo komponować dietę w insulinooporności uwzględniając  energetyczność i zawartość makroskładników i mikroskładników pokarmowych;

 – jak poprawiać indeks glikemiczny produktów;

 – jak zapewnić odpowiednią podaż białka roślinnego w diecie;