Głównym celem szkolenia jest zrozumienie w jaki sposób stan zapalny, może przyczynić się do powstania zaburzeń psychicznych w tym również depresji.
W ramach szkolenia zostaną przedstawione interwencje dietetyczne, jak suplementacja (np. kwasy wielonienasycone, witaminy z grupy B) oraz poszczególne produkty (ryby, owoce i warzywa, produkty wysokobłonnikowe) mogą pomóc w poprawie leczenia i profilaktyce objawów depresji, zwłaszcza u osób zmagających się z innymi dolegliwościami o podłożu zapalnym (cukrzyca, otyłość).
Tematyka kursu:
Bloki tematyczne:
- stan zapalny w chorobach/zaburzeniach psychicznych;
- obecność zaburzeń psychicznych w chorobach przewlekłych;
- jak styl życia (w tym dieta) wpływa na układ emocjonalny i immunologiczny;
- składniki diety przyczyniające się do poprawy zdrowia psychicznego;
- składniki diety niwelujące stan zapalny i ich zastosowanie u osób z zaburzeniami psychicznymi – porady dietetyczne.