Głównym celem szkolenia jest zrozumienie w jaki sposób stan zapalny, może przyczynić się do powstania zaburzeń psychicznych w tym również depresji.

W ramach szkolenia zostaną przedstawione interwencje dietetyczne, jak suplementacja (np. kwasy wielonienasycone, witaminy z grupy B) oraz poszczególne produkty (ryby, owoce i warzywa, produkty wysokobłonnikowe) mogą pomóc w poprawie leczenia i profilaktyce objawów depresji, zwłaszcza u osób zmagających się z innymi dolegliwościami o podłożu zapalnym (cukrzyca, otyłość).


Tematyka kursu:

Bloki tematyczne:

  • stan zapalny w chorobach/zaburzeniach psychicznych;
  • obecność zaburzeń psychicznych w chorobach przewlekłych;
  • jak styl życia (w tym dieta) wpływa na układ emocjonalny i immunologiczny;
  • składniki diety przyczyniające się do poprawy zdrowia psychicznego;
  • składniki diety niwelujące stan zapalny i ich zastosowanie u osób z zaburzeniami psychicznymi – porady dietetyczne.